Громадянином порушено природоохоронний режим земель водного фонду

 

При проведенні державними інспекторами планової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства  Управлінням головного Каховського магістрального каналу, у водоохоронній зоні виявлено факт забруднення  громадянином  земельної ділянки.

         На місці правопорушення спеціалістами інструментально-лабораторного контролю відібрано проби ґрунту, де виявлено наднормативний вміст забруднюючих речовин, що призвело до забруднення земельної ділянки, що є порушенням статті 35 Закону України «Про охорону земель», ст. 96 Земельного кодексу України, статті 61 Земельного кодексу України, статті 89 Водного кодексу України.                         

   Порушника притягнуто до адміністративної відповідальності.

Державною екологічною інспекцією Південного округу (Запорізька та Херсонська області) розраховано збитки та пред’явлено претензію для добровільної сплати.     

 

         Додатково інформуємо, що прибережні захисні смуги потребують особливого ставлення. Згідно зі статтею 61 Земельного Кодексу України, статтею 89 Водного Кодексу України,  прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

          Зокрема, у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; влаштування літніх таборів для худоби; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів тощо.

         Прибережні захисні смуги встановлюються по обидва береги річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною: для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 га – 25 метрів; для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 га – 50 метрів; для великих річок, водосховищ на них та озер – 100 метрів.

     

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці