До уваги мешканців Херсонської області

     

          В населених пунктах області мають місце несанкціоновані сміттєзвалища.

         Відповідно до Закону України “Про відходи”, забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, у тому числі побутових на території міст та інших населених пунктів. Розміщувати відходи дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях, які не допускають негативного впливу відходів на довкілля та здоров’я людей.

         Так, у ст. 42 Закону України  “Про відходи” зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами.

 

           Наголошуємо, кожному жителю міста про те, що несанкціоноване розміщення відходів, створення сміттєзвалищ, спалювання листя, трави, гілля, будь-якого сміття ЗАБОРОНЕНО законодавством.

       У зв’язку з цим мешканці області зобов’язані укласти договір на надання послуг із вивезення побутових відходів згідно зі ст. 35-1 Закону України «Про відходи», ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Відсутність договору є порушенням вимог законодавства у сфері поводження з відходами та правил благоустрою територій населених пунктів.

 

         Відповідно до статей 82 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладання штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (350-1350 грн.)

         У випадку ж, якщо несанкціоноване розміщення відходів призвело до забруднення землі, то особа, винна у вчиненні таких дій підлягає адміністративній відповідальності за ст. 52 КУпАП. Ця норма закону зазначає, що псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення виробничими та іншими відходами тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.).

   

         Шановні громадяни! Кожен з нас повинен усвідомлювати шкоду, яку він спричиняє для довкілля, спалюючи непотрібні речі та бути свідомим того, що такі дії караються законом та тягнуть за собою адміністративну чи кримінальну відповідальності.

        Вважаємо, що позбутись смітників можна лише при свідомому ставленні людей до проблеми.

       Звертаємося до мешканців Херсонської області не засмічувати навколишнє середовище, берегти край, в якому ми живемо

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці