Про стан поводження з твердими побутовим відходами  органами місцевого самоврядування на Херсонщині

         Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі завжди було великою проблемою. Сьогодні ситуація особливо загострилася. Не радують око звалища відходів біля наших будинків, на узбіччі доріг. За статистикою щорічно кожний мешканець великого міста у своєму домашньому господарстві викидає близько 300 кг або, інакше кажучи, один контейнер твердих побутових відходів.

 

         У ІІІ кварталі 2021 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Південного округу на території Херсонської області здійснено 8 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства органами місцевого самоврядування. За результатами перевірок встановлено наступні порушення.Розробка проектної документації відведення земельних ділянок під розміщення полігонів твердих побутових відходів, оформлення земельних ділянок під полігони йде повільно. Проекти будівництва зовсім не розробляються

           Більшістю органів місцевого самоврядування не розроблено місцеві програми поводження з відходами та  схеми санітарного очищення населених пунктів.

 

          Відсутність підприємств, які здійснюють централізований догляд та вивезення ТПВ у санкціоновані місця призводить до самостійного вивезення сміття населенням у різні точки області: ліси, лісосмуги, яри, балки, складування його вздовж доріг.

          В порушення ст. 35 – 1 Закону України «Про відходи» не всіма органами місцевого самоврядування визначено виконавця послуг з вивезення побутових відходів з території населеного пункту, не впроваджено роздільне збирання відходів.

         Таким чином, невжиття органами місцевого самоврядування  заходів щодо організації поводження з твердими побутовими відходами на підпорядкованих територіях може привести до погіршення екологічної ситуації.

         За порушення вимог природоохоронного законодавства 31 особу притягнуто до  адміністративної відповідальності, надано приписи на усунення виявлених порушень.

 

            Державна екологічна інспекція Південного округу постійно здійснює контроль за діяльністю та виконанням відповідних заходів органами місцевого самоврядування  в сфері поводження з відходами з метою припинення негативного та руйнівного впливу на довкілля. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці