Інспекція здійснює контроль за станом атмосферного повітря на території Запорізької області

 

Запорізька область - є однією з навантажених областей за промисловим потенціалом, який обумовлений наявністю і концентрацією підприємств чорної і кольорової металургії, теплоенергетики, атомної енергетики, хімії, машинобудування

Значна частина підприємств розташована в центрі житлових забудов, що формує основне техногенне навантаження на навколишнє середовище населених пунктів.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами по Запорізькій області у 2020 році склали 155,5 тис. т (3 місце по Україні), що на  10,3 % менше, ніж у 2019 році.

Основною причиною забруднення атмосферного повітря області залишаються застарілі технології та устаткування, на базі яких функціонують підприємства і які не можуть забезпечити дотримання сучасних гігієнічних нормативів.

          

За 10 місяців 2021 року Державною екологічною інспекцією Південного округу на території Запорізької області здійснено 299 перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони атмосферного повітря.

За виявлені порушення, інспекторами складено 273 протоколи, до адміністративної відповідальності притягнуто 269 осіб, яких оштрафовано на суму майже 45 тис. тис. грн, стягнуто –  близько 42 тис. грн.

 

Інспекціє у 2021 році здійснено ряд заходів державного нагляду (контролю) з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства відносно найбільших підприємств-забруднювачів м. Запоріжжя, які в той же час являються основними забруднювачів атмосферного повітря міста: ПАТ «Запоріжсталь», ПрАТ «Дніпроспецсталь», ПрАТ «Запоріжкокс», ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат», ПрАТ «Український графіт».

         Деякі з перерахованих суб’єктів господарювання входять до рейтингу «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів», зокрема атмосферного повітря.   Переглянути ТОП -100 підприємств-забруднювачів

 

Перевірки здійснено із застосуванням інструментально-лабораторного контролю, під час якого відбирались проби у організованих викидах основних стаціонарних джерел підприємств.

В ході перевірок було виявлено ряд порушень в частині охорони атмосферного повітря, зокрема: недодержання умов встановлених у дозволах на викиди; порушення правил технічної експлуатації установок очистки газу тощо.

Зареєстровано кримінальне провадження за статтею 441 ККУ про «Масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу».

Під час досудового розслідування, залучаються спеціалісти Інспекції з метою проведення інструментально-лабораторного вимірювань забруднюючих речовин у викидах стаціонарних джерел та отримання зразків проб для їх подальшого дослідження.

 

Наразі є нагальна потреба у розробці більш жорстких нормативів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів.

Вирішення проблеми забруднення повітря потребує комплексного підходу і участі органів різних рівнів влади.  

Державна екологічна інспекція Південного округу нагадує про необхідність дотримання вимог природоохоронного законодавства!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці