Розпочато операцію «Новорічна ялинка-2022»

 

         В Запорізькій та Херсонській областях розпочалася операція «Новорічна ялинка». В її рамках, створені мобільні групи з представників Інспекцій, Національної поліції та держлісохорони, які під час проведення перевірок виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках. 

         Усі порушники будуть притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством.

         Зокрема, відповідно до ст. 65 КУпАП, відповідальність за незаконну порубку, пошкодження, перевезення й зберігання незаконно зрубаних дерев тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1020 грн., а на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн.

         За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені штрафні санкції відповідно до статті 88-1 КУпАП.

         За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

         Повідомляємо, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева. (Постанова КМУ від 23 липня 2008 р. N 665 Київ Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу ).

         Відтак, у 2021 році сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, буде наступною:
- 10 см і менше – 544,82 грн.
- від 10,1 до 14 см – 959,93 грн.
- від 14,1 до 18 см – 2464,68 грн.

         Крім того, застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних осіб від компенсації шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу.

          

         Купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково повинно бути промарковане спеціальним засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом або ж пластмасовою биркою-стяжкою.

          Кожен бажаючий прямо на ялинковому базарі може перевірити походження деревця. Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/ потрібно ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

         Інспекція закликає кожного не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування. А у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації повідомляти на телефони «гарячої лінії» Інспекції за номерами:

-         (0552) 26-23-87 – Херсонська область;

-         098- 29-47-215 – Запорізька область.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці