«Круглий стіл» в Запорізькій області: Екологічні проблеми стосуються кожного

 

         10 грудня 2021 року  в приміщенні Запорізької облдержадміністрації відбувся «круглий стіл», на якому обговорили стан впровадження екологічних програм області. 

         Участь у заході взяли голова обласної державної адміністрації Олександр СТАРУХ, заступник голови обласної державної адміністрації Володимир ШУСТОВ, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів виконавчої влади, у тому числі представники Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області).

  • Увага суспільства до питань якості довкілля значно зросла за останні роки. Це свідчить про відповідальне ставлення громадян до своєї країни та до свого здоров’я, - зазначив  голова ОДА Олександр Старух, відриваючи засідання.  

         На початку року було анонсовано чотири обласні програми та передбачено кошти в обласному бюджеті на їх виконання:   

  • Регіональний план управління відходами Запорізької області до 2030 року
  • Встановлення меж територій природно-заповідного фонду в натурі (на місцевості)
  • Програма державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря запорізької зони
  • Створення геоінформаційної системи Запорізької області

         Наразі існує проблема повної відсутності об’єктивних даних про стан атмосферного повітря. Для її усунення планується встановити мережу постів/станцій автоматичного контролю якості атмосферного повітря на території області. Інформування населення про якість атмосферного повітря буде здійснюватися в реальному часі в онлайн режимі.

         Окрім цього, значною проблемою постає проблема сміттєзвалищ та відсутність нормально функціонуючих заводів  сміття, які мають орієнтуватись не лише на базові переробки, а й на переробку сміття з підприємств. Одним з варіантів вирішення проблеми може стати відбудова вже існуючих заводів з переробки сміття.

         Наразі вже функціонує Геопортал Запорізької області, розроблений Департаментом захисту довкілля спільно з Управлінням містобудування та архітектури. На цьому сайті кожен громадянин у вільному доступі має можливість ознайомитись із необхідною інформацією. Геоінформаційний портал дозволить бачити межі природних заповідних зон, місця зберігання побутових відходів, території культурного, історичного значення – щоб розуміти яка діяльність дозволена в межах таких територій. Система постійно буде наповнюватися інформацією з різних галузей. Крім того – стане інтерактивною – кожен зможе виявити порушення екологічних норм, і позначити місце де воно відбувається на електронній мапі. Сайт доступний за посиланням:https://gis.zoda.gov.ua/

          

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці