Боротьба з незаконним продажем новорічних ялинок розпочалась

 

         17 грудня 2021 року в рамках операція «Новорічна ялинка», на території Херсонської області державними інспекторами проведено спільний виїзд з представниками Національної поліції та держлісохорони.

 

         Спеціалістами перевірялись товарно-транспортні накладні у підприємців і наявність на деревах спеціального маркування, які містить інформацію про походження рослини.

         Державними інспекторами на обстежених ялинкових базарах проводилась перевірка походження деревця на відповідному сайті  https://open.ukrforest.com/, де  вводився номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки.  

 

         За порушення порядку придбання та збуту хвойних дерев порушників притягнуто до адмінвідповідальності за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з нею, винуватцю може загрожувати  від 510 гривень до 1 тисячі 700 гривень штрафу.

         Інспекцією готуються матеріали для передачі до суду.

            

                Нагадуємо, що кожної легальної ялинки обов'язково має бути етикетка із штрих-кодом. При введенні цього номеру на спеціальному сайті можна отримати всю інформацію про дерево: де його виростили і кому воно належить. Усі законні ялинки вирощують на державних лісгоспах. А якщо ялинку або сосну виростили на власній або орендованій ділянці,  то документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути документи на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою та довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції. 

         В Україні цього року потроюють розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року. Мінімальний розмір штрафу і збитків, одне нелегальне дерево орієнтовно обійдеться громадянам у 1054,82 гривні, а для посадових осіб – 3094,82. 
         Передбачені штрафи і для покупця нелегальної ялинки – від 510 до 1700 гривень з конфіскацією незаконно купленого дерева.

         Тому, закликаємо купувати лише легальні ялинки - з відповідним маркуванням.

 

         В разі виявлення незаконних порубок дерев чи їх реалізації - слід звертатись за телефоном "гарячої лінії"  інспекції: (0552) 26-23-87.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці