Що робити з  ялинкою після свят?

 

         Коли новорічні свята добігатимуть кінця, ті українці, які ставили вдома живу ялинку, почнуть позбавлятися дерев.
Як можна утилізувати новорічну ялинку

         - Ялинки можна використовувати як паливо для котельні, що працює на деревних відходах. Ви можете дізнатися, де у місті розташовані такі котельні, і навіть організувати масовий вивіз хвої від вашого будинку, аби гори хвойного сміття не накопичувалися у вашому дворі.

         - Якщо ялинка має багато гілок, її можна відвезти до зоопарку або ферми. Вони там згодяться не лише як натуральний корм, а й будуть корисними, адже стовбури дерев є зручними кігтеточками. Для копитних та птахів гілка можна використовувати в якості підстилки.

         - Якщо у вас є дача чи заміський будинок з каміном або піччю, можна зібрати багато ялинок, зокрема і взяти від друзів, та запастися дровами.
Городникам і садівникам сподобається ідея підживлення ґрунту ялиновими тирсами. А ще за допомогою подрібненої до стану тріски хвої можна посипати землю біля дерев та квітів. Це допоможе захистити їх від бур'янів та запобігти ерозії ґрунту. Полуниця, мульчована таким способом, не гниє, а картопляні грядки оминають шкідники.

         - А для творчих людей новорічна ялинка - це знахідка. З неї можна зробити безліч декоративних дерев'яних виробів та дрібничок. Дерев'яний посуд або елементи декору з такої ялинки дадуть їй змогу прожити друге життя після завершення свят.

        

         Також, можна винести новорічне дерево на майданчики, відведені для збору побутових відходів.

         Пам’ятайте, що хвойні дерева не можна викидати у сміттєві контейнери разом зі сміттям. Їх треба залишати поряд з баками, звідки комунальними підприємствами здійснить їх вивезення.

 

         Що відомо.

         Світовий досвід показує, що новорічна ялина може бути використана вдруге. У США, Німеччині, Скандинавських і ряді інших країн, новорічні ялинки здають на меблеві фабрики або спеціальні заводи з переробки, де з дерев виготовляють меблі, наповнювачі для котячих туалетів, папір і багато іншого. У Швеції та Австрії зі старих ялинок виготовляють особливі паливні брикети для опалення житлових будинків. Так само їх використовують для виготовлення добрив, і навіть лікарських препаратів.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці