2 лютого у світі відзначають Всесвітній день водно-болотяних угідь

Свято започатковано у 1971 році підписанням в місті Рамсар (Іран) Конвенції про водно-болотні угіддя. Спочатку головною метою документу було привернути увагу до якості середовища проживання водоплавних птахів. Згодом завдання Конвенції було розширено і сьогодні вона передбачає припинення втрати водно-болотних угідь та збереження вже існуючих. Принципи Конвенції підтримали 169 країн світу, Україна серед них, адже на території нашої держави знаходиться 50 водно-болотних угідь, офіційно визнаних Рамсарською конвенцією.

З метою підвищення популяризації свята та обізнаності громадськості щодо значення боліт щороку обирається окрема тема. Цьогоріч це - Водно-болотні угіддя на користь людям і природі! Таким чином, організатори привертають увагу до важливості взаємодії людства з цілими екосистемами, якими є болота.

Нагадуємо, що водно-болотні угіддя є не лише домівкою для багатьох тварин, птахів та організмів. Вони відіграють ключову роль у формуванні гідрологічного балансу ряду місцевостей, тобто діють як природні водосховища - акумулюючи та зберігаючи дощові та талі води, запобігають повеням і посухам.

Сподіваємось, що відзначення цього свята вкотре нагадає кожному про важливість боліт, як невіддільної частини нашого з вами довкілля, яке маємо берегти для себе майбутніх поколінь!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці