Рибальство на території Запорізької області в умовах воєнного стану.

З 20 червня 2022 року на переважній більшості водойм України закінчилася весняно-літня нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів.

Але, незважаючи на це, в умовах воєнного стану на водних об’єктах Запорізької області встановлено певні обмеження на загальне водокористування, а саме – плавання на прогулянкових суднах та любительське і спортивне рибальство.

Так, відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 26.03.2022 року № 134 навігація маломірних суден та вилов водних біоресурсів шляхом промислового та любительського (спортивного) рибальства на водних об’єктах Запорізької області (великі, середні та малі річки, Каховське та Дніпровське водосховища) заборонені. З розпорядженням можна ознайомитись за наступним посиланням http://zp.darg.gov.ua/files/9/rozp_26.jpg.

Порушення встановлених Правил рибальства тягне за собою адміністративну, цивільно-правову чи кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Так, відповідно до частини 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) передбачений штраф від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. За інші порушення правил рибальства, відповідно до частини 3 статті 85 КУпАП передбачено попередження або накладання штрафу на громадян від 34 до 170 грн.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність – штраф від 3400 до 6800 грн або позбавлення волі на термін до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується сума компенсації за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги.

Згідно Такс, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1209 від 21.11.2011 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1039) встановлено суми для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів. Наприклад, за 1 екземпляр незаконно впійманого сома порушнику доведеться сплатити 5117 грн, сазана (коропа) — 3706 грн, судака — 3587 грн, щуки — 3468 грн, окуня — 3162 грн, ляща — 1649 грн, лина — 1598 грн, карася сріблястого — 1581 грн, плітки, краснопірки та плоскирки — по 1564 грн тощо.

Також, незаконне рибальство в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду та порушення інших вимог режиму цих територій та об'єктів, згідно ст. 91 КУпАП тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 153 до 408 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів чи без такої. Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується сума компенсації за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги – згідно Такс, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 575 від 10.11.2022 з якою можна ознайомитись на офіційному веб-порталі парламенту України – законодавство України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці