З 10 серпня 2022 року на водних об’єктах Запорізької області встановлюється заборона на вилов раків

Державна екологічна інспекція Південного округу інформує, що в період з 10 серпня по 20 вересня 2022 року на водних об’єктах Запорізької області встановлюється заборона на будь-який вилов річкових раків на період другої линьки.

Відповідно до пункту 4.5 забороняється лов раків у нерестовий період, під час линьки і виношування ікри, а також у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Терміни заборони на лов раків установлюються місцевими органами рибоохорони і доводяться до відома населення через засоби масової інформації.

Порушення встановлених правил рибальства та добування водних безхребетних тягне за собою адміністративну, цивільно-правову чи кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Так, відповідно до частини 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) за грубе порушення правил рибальства (добування водних безхребетних у тому числі) із застосуванням заборонених знарядь лову, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову тощо) передбачений штраф від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. За інші порушення правил рибальства (добування водних безхребетних), відповідно до частини 3 статті 85 КУпАП передбачено попередження або накладання штрафу на громадян від 34 до 170 грн.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність – штраф від 3400 до 6800 грн або позбавлення волі на термін до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконне добування водних безхребетних порушнику доведеться сплатити збитки, які розраховуються згідно Такс, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1209 від 21.11.2011 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1039).

Так, внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення одного екземпляра рака (крім широкопалого та товстопалого рака) незалежно від розміру та ваги доведеться сплатити збитки у розмірі 3332 грн.

Наказ про заборону на лов раків у період їх другої линьки можна завантажити за посиланням http://zp.darg.gov.ua/files/9/Nakaz%2091%20zaborona%20raky%202022.pdf

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці