Палити листя та сміття - заборонено!

Екологічна інспекція в черговий раз повідомляє про недопустимість та шкідливість випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною. При спалюванні листя в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.  Разом з гілками та листям горить сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Тільки при спалюванні поліетиленового пакету або ПЕТ-пляшки, в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування.

Інспекція вимагає не палити листя та суху рослинність, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу та попереджає, що чинним законодавством України передбачено дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Крім того, з 3 березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

За спалювання рослинності або її залишків, опалого листя, інших відходів передбачена наступна адміністративна відповідальність:

за статтею 77-1 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн.) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120-12240 грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21420-30600 грн.);

Давайте свідомо не будемо порушувати вимоги чинного законодавства, а будемо поважати наші права на комфортне та безпечне життя і збережемо навколишнє природне середовище.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці