ЗБЕРЕЖИ ЯЛИНКУ!

Наближаються зимові свята, майже кожна сім'я традиційно прикрашає свою оселю ялинкою чи сосною. Щорічно у цей період зелені насадження та ліси потерпають від громадян, які намагаються добути це дерево незаконним шляхом. Незаконні вирубки новорічних ялинок несуть шкоду екології та збитки для держави. Хвойні ліси – це легені планети. Гектар лісу протягом року очищає 18 млн. кубічних метрів повітря, збираючи близько 36 т пилу.

Альтернатива живій ялинці – штучна. Вона може бути використана ще багато років. Але якщо ви вирішили придбати живу ялинку, то слід звертати увагу чи офіційно вона облікована. Реалізація підлягають новорічні ялинки із обов’язковим маркуванням пластиковими бірками зі штрих-кодом. За цим штрих-кодом кожен покупець новорічної ялинки зможе перевірити походження дерева та законність його заготівлі на сайті www.ukrforest.com.

Державна екологічна інспекція Південного округу (Запорізька та Херсонська області) проводить заходи щодо запобігання здійснення правопорушень під час періода заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період. Створено оперативно-рейдові групи із включенням до їх складу державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, працівників державної лісової охорони, працівників поліції, громадських інспекторів, представників засобів масової інформації. Організовано спільні заходи з метою виявлення та запобігання самовільної рубки, незаконного перевезення, зберігання та збуту хвойних насаджень.

Державна екологічна інспекція нагадує, що відповідно ст.65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна рубка дерев тягне за собою накладання штрафу на громадян у розмірі від 510 грн. до 1020 грн. і на посадових осіб від 2550 грн. до 5100 грн. Також, відповідно до Постанови КМУ від 23.07.2008 № 665 за кожне незаконно зрубане дерево передбачено нарахування збитків, відповідно до встановлених такс.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці