Державна екологічна інспекція Південного округу наголошує про небезпеку спалювання сухої рослинності та опалого листя на території Херсонщини.

       Багато років наша країна не може подолати гостру екологічну проблему -випалювання сухої рослинності та її залишків.

       При спалюванні опалого листя та залишків сухої рослинності  в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювання

      В результаті спалювання знищується мікрофлора та фауна верхнього шару ґрунту, гинуть комахи та їх личинки, запилювачі рослин, дощові черв'яки та інші організми, які беруть участь в процесі утворення ґрунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування. Збіднюється склад трав, оскільки знищується насіння однорічних, дворічних та деяких багаторічних рослин, знищується шар сухої трави, який утримував вологу, перегнивав і створював необхідні умови для існування багатьох рослин, тварин та комах, формував ґрунт. Знижується родючість ґрунтів, гумусність, погіршується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, що особливо актуально на території Херсонської області.

          Спалювання залишків сухої рослинності тягне за собою   адміністративну відповідальність за статтями 77, 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (сума штрафів від 3060 грн до 21420 грн) та  кримінальну відповідальність за статтею 245 Кримінального кодексу України (від двох до п’яти років позбавлення волі).

        Враховуючи вищевикладене, звертаємось до мешканців Херсонщини: «Відповідно до статті 50 Конституції України кожному гарантується безпечне для життя та здоров'я довкілля! Будьте небайдужі до своїх близьких та оточуючого середовища!!! » 

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці