Спалювання трави та опалого листя – небезпека для людей та шкода довкіллю!  

         Восени у декого ввійшло за норму спалювати опале листя, а навесні – торішню траву. Чим вищезазначені діяння шкідливі для здоров’я людей та навколишнього середовища, а також який штраф очікує на любителів такого способу прибирання території.

 

         Чому спалювати листя і траву – небезпечо

1.     Тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.

2.     При спалюванні опалого листя та сухої трави виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак.

3.     З димом у повітря виходять діоксини - одні з найотруйніших для людини речовин.

4.     Дим від багаття має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння.

5.     Спалення призводить до забруднення атмосфери, води та ґрунту.

6.     Паління може перерости у неконтрольоване горіння.

Це лише декілька причин, чому не можна спалювати опале листя!

 

         Що ж робити з опалим листям?

         Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Для цього потрібен резервуар або просто яма в кінці городу, куди можна помістити листя і помірно його зволожувати. Потім цим добривом можна удобрити ґрунт. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки.

         Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, у садах. Корисне використання компосту як прикореневої підкормки дерев і кущів.

 

Нагадуємо!
         Розведення вогнищ, спалювання листя, рослинності та сміття заборонено законодавством України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність.

Самовільне випалювання рослинності або її залишків тягне за собою накладення штрафу для громадян від 3060 грн. до 6210 грн, для посадових осіб від 15390 до 21420 грн. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу для громадян від 1530 грн. до 4590 грн., для посадових осіб – від 4590 до 15300 грн.

Державна екологічна інспекція Південного закликає жителів Запорізької та Херсонської областей утриматися від спалювання сухої рослинності та дотримуватися правил пожежної безпеки.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці