За масову гибель птахів чекає покарання

  Під час весняної міграції птахів на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» відбулась масова загибель червонокнижних представників фауни.

Інспекцією спільно з спеціалістами органів місцевого самоврядування, ГУ Національної поліції у Херсонській області, ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області на територіях Каховського, Чаплинського та Каланчацького районів постійно здійснювався контроль в частині дотримання вимог природоохоронного законодавства сільгоспвиробниками, що межують із заповідними землями на предмет використання родентицидів – препаратів для знищення і відлякування гризунів.

Відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції проводився контроль відбору проб ґрунтів на полях, та встановлено наднормативний вміст хлоридів, органічних речовин, марганцю, заліза, що є порушенням Земельного Кодексу України та Закону України «Про охорону земель».

За результатами перевірок, виявлено  порушення  в частині застосування  пестицидів та агрохімікатів на полях. Посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Попри винесення  питання заборони використання родентицидів, розглянутих на засіданнях регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, підприємства не виконували.

Як наслідок, після поїдання птахами зерна пшениці, обробленого вищевказаним препаратом, загинули представники фауни.

Загальна кількість загиблих птахів становить 2355 особин.

          Інспекцією розраховано розмір шкоди, заподіяної державі пов’язаної з масовою загибеллю (знищенням) птахів (включно з представниками Червоної книги України) на суму більш ніж  9 млн. грн. Матеріали направлено до Головного управління Національної поліції в Херсонській області стосовно визнання держави потерпілою стороною в особі Інспекції.

         За результатами слідчих експертиз, Нацполіцією області виділено окреме провадження щодо загибелі червонокнижних та повідомлено про підозру. Обласною прокуратурою матеріали скеровано до суду. Шкода, завдана державі становить  понад 3,2 млн. грн.

         Слідчі дії тривають.

         За інформацією Херсонської обласної прокуратури,  санкція інкримінованої агроному одному із перевіряючих Інспекцією суб’єктів господарювання, яким порушено вимоги застосування пестицидів під час боротьби з гризу нами на полях, передбачає покарання в виді сплати штрафу  або обмеження волі на строк до двох років.

         Державною екологічною інспекцією Південного округу (Запорізька та Херсонська області) на засіданнях регіональної комісії з питань ТЕБ та НС запропоновано збільшення площі буферної зони Біосферного заповідника «Асканія-Нова» а також запропоновано сільгосппідприємствам перейти на використання біологічних засобів захисту рослин.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці